Европейската комисия огласи вчера , според който до 2025 г. ще

...
Европейската комисия огласи вчера , според който до 2025 г. ще
Коментари Харесай

Брюксел ще ни принуди да спрем да се топлим както досега

Европейската комисия огласи вчера, съгласно който до 2025 година ще би трябвало да въведем енергийни документи на жилищата и публичните здания, до 2027 година да спрем помощите за отопление с изкопаеми горива, до 2030 година да санираме постройките от най-нисък енергиен клас (които са 15% от сградния фонд), а до 2050 г. да запушим всички комини, тъй като излъчванията въглероден диоксид трябва да бъдат сведени до нула.

За да влезе в деяние, директивата ще би трябвало да бъде утвърдена от Европарламента и от Съвета на Европейски Съюз (правителствата на страните членки).

Пусканите в употреба нови здания и миналите през главен ремонт няма да чакат крайните периоди. Енергийните документи ще бъдат нужни и на старите здания при продажби и отдаване чартърен. Това не са които по този начин и не бяха въведени навсякъде, а документи за енергийна подредба. Те ще подреждат постройките в 7 категории по латинската писменост от A до G, каквито има за домакинските електроуреди. Сертификатите ще бъдат цифрови. Ще се изготвят от самостоятелни специалисти, които ще вършат оглед на място, а при еднотипни жилища в огромни здания ще издават документи и без да влизат във всеки апартамент.

Комисията предлага от 2030 година всички нови здания, в това число жилищните, да са с нулеви излъчвания. За да се употребява капацитетът за по-бързо деяние в обществения бранш, всички нови публични здания би трябвало да имат нулеви излъчвания още от 2027 година Това значи, че постройките би трябвало да употребяват малко сила, да се зареждат от възобновими източници, доколкото е допустимо, и да не отделят въглеродни излъчвания от изкопаеми горива.

Най-ниският клас 15% от сградния фонд на всяка държава-членка ще би трябвало да бъдат усъвършенствани от степен G на документа за енергийни характерности до поне степен F до 2027 година при нежилищни здания и до 2030 година за жилищни здания. 

Националните проекти за възобновяване на постройките ще бъдат интегрирани в националните проекти за сила и климат. Това ще обезпечи съпоставимост и следене на напредъка и ще направи директна връзка с активизирането на финансиране и задействането на нужните промени и вложения. Тези проекти ще би трябвало да включват пътни карти за последователно унищожаване на изкопаемите горива в отоплението и охлаждането най-късно до 2040 година, както и насока за трансформиране на националния сграден фонд в здания с нулеви излъчвания до 2050 година

Комисарят по енергетика Кадри Симсън сподели: " Сградите са най-големият консуматор на сила в Европа, употребявайки 40% от нашата сила и създавайки 36% от излъчванията на парникови газове. Повечето здания в Европейски Съюз не са енергийно ефикасни и към момента се зареждат най-вече от изкопаеми горива. Трябва незабавно да създадем нещо по въпроса, защото над 85% от днешните здания към момента ще стоят през 2050 година, когато Европа би трябвало да бъде климатично неутрална. "

На държавите-членки се дава правната възможност да забранят потреблението на изкопаеми горива в здания. При проектирането на нови здания наложително всички паркоместа ще би трябвало да имат контакти за зареждане на електрически автомобили, а всеки апартамент ще би трябвало да разполага и с две места за паркиране на колела.
Изпълнителният вицепрезидент на Европейската зелена договорка Франс Тимерманс сподели: " Енергийното възобновяване води до по-ниски сметки за сила и в последна сметка инвестицията се изплаща. "  В Европейски Съюз има повече от 30 милиона здания, които употребяват прекалено много енергия (поне 2,5 пъти повече от средното), пресметна Брюксел.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР